Welcome to

Welcome to

Thursday, February 4, 2010

Ska vi spela 4-4-2?

Hej.

I brist på annat tänkte jag idag fundera om vi kanske borde byta tillbaka till 4-4-2. Varför? Jo, framförallt för att våra ytterbackar antingen är jävligt dåliga eller är de det för att de inte får någon hjälp. I ett 433 system är tanken att antingen ytterforward eller en mittfältare ska ge ytterbacken understöd. Då den defensiva mittfältaren ofta är upptagen med en offensiv mittfältare gäller det att vår andre mittfältare täcker ytterbacken. Detta fungerar inte alls i Arsenal just nu. I princip alla lag anfaller med ytter + ytterback vilket i vårt fall nästan alltid innebär att våra ytterbakcar hanar i 1 mot 2 lägen. De förlorar vi och drivor av bollar kastats in i vårt straffområde. Jag har tidigare nämnt att 433 kräver oerhört intelligenta spelare och också en väldigt hård och intensiv press på bollhållare. Barcelona spelar detta system med i princip perfektion, tyvärr har vi inte lika intelligenta mittfältare.Diaby, Ramsey och framförallt Denilson hamnar fel i postion hela tiden och gör att vi blir överbemannade och lätt förbispelade på mittfältet. Återgår vi till ett 442 system är rollerna klart mycket tydligare. I dagens Arsenal inräknat de skador vi har skulle det innebära en uppställning som ser ut så här:

                Almunia
Eboue-Gallas-Vermaelen-Clichy

Rosicky-Fabregas-Song-Diaby
   
            Bendtner-Arshavin

I denna uppställning kryper våra ytterbackar upp när vi har boll och yttermittfältarna kan smyga in i plan. Cesc och Arshavin kan trolla med boll i mitten medan Bendtner alltid är spelbar. Jag vet att det ser ut som 4 centrala mittfältare men tänk er Rosicky, Nasri och Diaby i ytterroller likt Brolin i VM´94. Försvara som yttermittfältare men anfall fritt. Jag tror detta skulle ge oss mer balans med dagens trupp. Det enda som känns spm ett STORT frågetecken är vem som ska göra målen. Men det frågetecknet är precis lika stort idag. Jag tror framförallt Arshavin blir mycket bättre i denna uppställningen. Han kan gå ner och möte boll. Cesc kan smyga upp och våra yttrar kan gå i djupled. Vi har sett Diaby göra det förr.

Men som jag nämnde i inledningen så ger en sådan här uppställning framför allt annat en mycket tydligare ansvarsfördelning när det gäller att försvara. Rosicky och Diaby ska hjälpa ytterback, Song ska försvar djupare medan Cesc stressar bolhållare, man kan även få hjälp av Arshavin som lätt kan sjunka ner likt ett 451 vid försvarsspel. I dagens uppställning är det mer situationsbundet vem som gör vad. Tyvärr har vi för offensiva krafter så alla räknar med att nån annan ger stöd hemåt. Den enda som har fotbollshjärna nog att se när det krisar är Cesc som då får slita både hemåt och framåt. Medan den andre mittfältare förvirrat snurrar omkring på mittplan. Vi har ofta sett Song täcka upp för ytterback vi ger ett stort hål i mitten där spelare som Lampard, Ireland, Gerrard, ja in princip alla mittfältare med offensiva kvaliteter kan straffa oss.

Jag tycker i grunden att 433 är en fantastisk uppställning och ger härliga möjligheter när den fungerar. Men den bygger på hård press från anfallet och det har vi glömt bort. Vi gjorde det i början av säsongen men nu är vi mer avvaktande. Fråga mig inte varför för press är nyckeln för ett 433-system. Vi spelar med 3 anfallare och en offensiv mittfältare. Det innebär att vi har få spelare runt eget försvar och därför måste vi vinna boll tidigare. Tyvärr har vi nog inte tillräckligt diciplinerade och smart spelare för att hantera det ansvaret. Vi får väl se om nån med makt också inser att detta kanske är ett gott alternativ.

Det finns en annan bloggare som har liknande teorier om ni vill läsa här.

Gunners!!

//swearse

No comments:

Post a Comment