Welcome to

Welcome to

Wednesday, May 12, 2010

Spelarutvärdering

Här kommer min syn på hur spelarna presterat under året. Då det är så fasligt många spelare så nöjer jag mig med backlinjen och målvakterna idag. Det är ju inte så att vi har någon brådska precis.

Almunia: Alltså, nu kanske jag chokerar er men Almunia är inte en fullkomligt värdelös målvakt. problemet med honom är att han är så ojämn att man inte kan förlita sig på honom. Det gör ju också att det är helt lönlöst att ha honom i Arsenal. Och absolut inte som en förstamålvakt. Vi kan alltså inte ha hyfsade måvakter i ett lag som satsar på att vinna Premier League och Champions League. Vi har helt enkelt råd med målvakter som ibland kastar in bollar i eget mål.

Fabianski: Fabianski liksom Almunia gör emellanåt matcher och ingripanden som kännetecknar en toppmålvakt men är återigen likosm Almunia alldeles för "error-prone" som man säger i England och det innebär kort och gott att spelaren är bra men gör för mycket misstag för att bli betrodd med viktiga uppdrag.

Mannone: En ok målvakt men ingen kandidat för att vara förstemålvakt i Arsenal.

Sagna: Vårt makaronihuvud har efter sin supersäsong 07/08 inte kommit upp till samma standard. Han har varit stabil defensivt men saknar udd framåt som en modern ytterback behöver. Hans totala oförmåga att slå inlägg är slående och ser man på en typisk match med Arsenal har han mycket boll och det händer för lite. En spelartyp som Alves, Glen Johnsson, Maicon eller den gamle Cafu hade varit lämpligare i ett spelsystem som Arsenals. Men nu tänker jag inte ösnka bort Sagna. Det är en bra och stabil spelare som oftast ger det vi behöver fast tyvärr utan det lilla extra.

Eboue: Har spelat ganska sporadiskt och framförallt på en mängd olika positioner. Det är en värdefull spelare eftesrom han är så mångsidig. Han verkar också ha återhämtat sig efter att blvit utbuad av egen publik på Emirates. Han visar i år på bättre inställning, mindre filmningar och borde enligt mig spela mycket oftare som högerback. Han erbjuder inte heller fantastiska inlägg men har en helt annan nivå i sin kreativitet som gör Arsenal giftigare framåt. Wenger brukar ofta hävda att Sagna är mer stabil bakåt men ärligt talat så har jag aldrig kunnat se detta.

Gallas: Gallas är en fantastisk mittback, men med tanke på hans historia i Arsenal ser jag ingen anlednng att ha kvar honom. Man kan inte ha en impopulär person som alltid går sina egna väger i ett lag. Han är dessutom en av de högst betalda spelarna i Arsenal och då tycker jag hans del av lönebudgeten kan läggas på en ny Vermaelen-värvning. bara principen att det är mitten av maj och att han vägrar skriva nytt kontrakt säger mer om honom än vad jag vill veta. Jag vill inte ha en spelare som mittlås i laget som öppet bara spelar där om han får tillräckligt mycket betalt. Legosoldater kan spela i andra lag. City eller Madrid till exempel.

Vermaelen: En av de bästa nyförvärven någonsin. Stabil, tuff, målfarlig. Precis det vi behöver. Tyvärr har detta inte kunnat stoppa Arsenals stora målskörd i röven och jag är lite förbluffad varför. Är Vermealen inte så bra som han ser ut eller är det något annat?

Campbell: Vår bästa spelare sen han kom tillbaka och det säger en del om vad som krävs i Arsenal. Rutin, fokus och erfarenhet är ovärdeligt i fotboll. Campbell är det ultimata beviset på att Wenger måste tänka om.

Silvestre: Du skojar. Att han bara existerar i en Arsenaltröja är ett skämt. Släpp iväg honom, snälla.

Clichy: Har haft en tuff säsong kantad av dålig form och skador. På senare tid har dock formen förbättrats men om ryktet om Barcelona stämmer så får de gärna pröjsa bra för honom och så tar vi in en annan. Jag vill gärna ha Clichy kvar men är inte oersättligt.

Traore: Han har spelat en del som ersättare för Clichy men är ärligt talat inget vidare. Han tillhör den kategorin som varit  Arsenal gasnka länge nu och som bevisligen inte kommer att utvecklas till en spelare som platsar i truppen.

Det som direkt är oroväckande med dessa spelare är att vi har släppt in 41 mål på 38 matcher vilket är alldeles för mycket. Jag är av övertygelsen att detta snarare beror på mittfältet och spelssystemet än på kvaliteten av backlinjen. jag har tidigare varnat för riskerna med våra offensiva yttrar som lämnar yttrebackarna blottade. Tydligast var det för Clichy mot Aston Villa. Den defensiva mittfältare måste täcka upp och då bildas det ytor i mitten. Detta är något Wenger måste finslipa om vi ska spela 4-3-3. Det är av yttersta vikt att vårt 4-3-3 övergår till ett 4-5-1 vid försvar eller åtminstone 4-4-2. Nån måste ta ansvar av de tre på topp.

Imorgon blir det mittfältare.

Gunners!!

//swearse

     

1 comment:

  1. osäkerheten ifrån målvakterna kan få en hel backlinje i gungning. tror att en väldigt stor del av målen vi släppt in, (även de som inte var tabbar av målvakten) var tack vare att målvakten har spritt osäkerhet runt om i backlinjen... ett skolexempel: Fabianski/Campbell mot Porto.

    ReplyDelete